.
Blog ini mengajak anda menjengah seketika mengimbau kenangan pahit dan manis antara kita di masa lalu. Layarilah blog ini ketikamana anda teringat - ingat akan zaman persekolah dan zaman remaja ...semoga anda dapat mengimbau kembali zaman indah ...dan mengasyikkan..

Alor Setar sekitar era 80-an dan 90an part 2

Salam 

Baru -baru ni aku ada ke Kota Bharu . Wah memang berubah sungguh dah maju dah sekarang ni.
Tapi yang peliknya macammana kat dalam tv selalu cakap yang kelantan tak maju...?Ahh pedulikkan tv tu
dia orang sakit hati tu sebab Kelantan masih di bawah pembangkang...

Sebenarnya, bukan aku nak cerita pasai Kelantan ..tapi nak bagitau korang yang Aloq Setaq juga berubah
tapi tak sehebat Kota Bharu..Disini aku nak kongsi gambar dengan korang untuk kita sama -sama mengulit
kenangan zaman era 90an di Aloq Setaq.

Pekan Rabu 
Masih terbayang masa malam raya bertapa meriahnya kat jalan ni..
anak-anak muda melepak kat atas pagar divider sambil bermain mercun.


 Setar Walk
bangunan city plaza baru buat kat belakang 
teringat masa dulu aku selalu turun bas kat sini la..S.P.U

umbc bank

panggung Empire


RANCANGAN TV ERA 80AN DAN 90AN

Salam

Seketika aku bersendirian, sambil mendengar lagu lama dendangan kumpulan TERAS (ku kehilangan diana)
teringat pula aku zaman dimana ,aku bersekolah rendah dahulu .Pada masa itu boleh dikatakan rancangan tv
jepun memang kegemaran aku la...setiap petang kalau balik dari sekolah ja..memang tak pernah ketinggalan punya ..antaranya GABAN,MOERO ATTACK,dan banyak lagilah....



Oshin
kalau drama melayu dulu terkenal dengan Opah ,kalau drama alihbahasa jepun pulak terkenal dengan Oshin
Aku kalau kedua-dua drama ni memang tak pernah miss punya .MEMANG best drama ni ,bukan macam drama sekarang ni asyik-asyik cintan -cintun aja.


Moero Attack.
Ada sesapa masih ingat dengan teknik ni? “Piring terbang!!” “Sommersoult berpusing”. Memang best laa cerita ni.Sampai lagu dia pun orang ingat. Entah berapa kali agaknya aku cuba buat piring terbang tapi tak jadi-jadi. Nama heroinnya Chun dan boleh tahan cun jugaklaa. Disiarkan setiap petang time hari persekolahan. Memang kalau boleh taknak miss tengok citer ni tapi bila dah bersekolah tak boleh buat apa jugaklaa.. Time-time tu macam kemaruk jee nak main bola tampar.Ceh!


 Gaban
Gaban ni bukan spesis hantu raya macam Ultraman. Jadi dia tak memperturunkan kuasa menjadi Gaban tu kat orang lain. Lagipun letih jadi Gaban ni sebab asik nak kena masuk dalam ruang angkasa setan jee kan. Mujur ada pedang Laser Gaban Z potong dua. Kalu pikir-pikir balik apsal dia tak guna masa awal-awal lawan musuh yekk.. mesti ikut timing huhu.. Walau camanepun kalau dulu-dulu tengok cam best jek. Aku ikut juga senaman yang dia buat tu (yang selalu dia buat sebelum jadi Gaban dalam 0.05 saat tuu..)tapi taklak jadi Gaban. Jadi sawan adala.. huh 


Kesatria Baja Hitam
Ahah! ini memang aku minat sangat sampai sanggup ponteng sekolah agama.. burukkan? Tapi itulah penangan Kesatria Baja Hitam dengan tendangan padu mautnya. Aku masih tak lupa motor belalang tempur yang dia pakai tuh. Masa citer ni masuk TV, Gaban pun disiarkan semula. Tapi macam dah tak best tengok gaban masa tuh. Kalau sekarang pun tengok cerita ni, aku masih boleh layan lagi.. heh.


 



Kickers
Ini pulak cerita pasal main bola sepak. Skill diorang janganlaa ikut.. memang dasyat gile tut..! Watak utamanya Takeru. Yang paling takleh tahan bila gol keeper duk kat atas tiang gol dan pihak lawan dok berputar-putar kat udara. Kira citer ni bagi semangat jugaklaa kat team bola sepak sekolah walaupun kita tak mampu nak buat skill diorang semua tuh. Teringin nak tengok balik cerita ni.


Flashman
Haaa...ini pun cerita yang pasti aku tunggu kat depan tv ,jangan sapa-sapa pandai nak tukar siaran lain pulak
tapi yang pasti aku suka lagu intro dia tu....
 

VISA





 






ahhh...pc ku rosakkk....

salam
rasanya dah lama aku tak update blog ni.walaupun aku tidak kemana -mana dan aku masih disini,tapi pc ku memang buat hal lagi .nak repair sendiri?aku makin tiada masa kini.nak hantar ke kedai? memang wang tidak mencukupi.nak beli yang baru?...ahhh jauh sekali .lantas aku menyepikan diri,entah bila dapat muncul kembali.

Honda Raider :Retro Jalanan

  

Semalam semasa pulang dari kerja terserempak pulak kat traffic light dengan sebuah Honda Raider ,maka ingatan pun kembali kepada zaman silam masa persekolahan dulu...Honda Raider merupakan motor yang agak top pada masa tu.

Pada masa tu mat motor kalau naik Honda Raider ...puuuhhh memang awek ramai la...boleh kata tiap-tiap hari ada saja yang bertenggek kat belakang.Aku sempat juga merasa naik Honda Raider ni...tu pun pinjam kawan punya .First time aku tengok yang ada full fairing punya ,masa tu RXZ belum kaluar lagi .

Tapi sekarang ni memang payah nak nampak kat jalanraya .itulah Retro namanya ,banyak lagi yang seangkatan dengannya seperti MBX ,RD,RG ...dan banyak lagilah ,aku pun dah lupa tahun berapa Honda Raider ni keluar.

PERMAINAN BUDAK ERA 80AN DAN 90AN

Sebelum mata aku rasa ngantuk ,ingin rasanya aku mengingatkan korang tentang beberapa permainan kanak-kanak era 80an dan 90an.kanak-kanak dedulu ni bukan macam kekanak sekarang ,kita orang dedulu ni tak main ps ,tak kenai lagi komputer,mana ada FB masa tu.....yang ada pun cuma game bodo saja..berikut aku senaraikan beberapa permainan yang agak femes dulu ...

Tuju Tin


Permainan ni lah paling aku suka sekali.Tiap petang lepas asar ja terus kumpul kawan ramai-ramai main tuju tin.Selalunya kami guna bola tenis tapi kekadang tu selipar pun boleh juga.Memang syok la waktu tu.............
Bebudak sekarang aku rasa memang tak pernah main kut?tak pernah nampak pun dia orang main .

Cakplom


Benda ni di perbuat dari buluh dan pelurunya dari kertas suratkhabar yang telah dibasahkan.Memang sakit gila kalau kena tembak ngan menatang ni.Aku masih ingat lagi masa aku darjah lima dulu , masa tu ada kelas malam kat sekolah .Benda alah ni la yang aku dan kawan aku bawa ke sekolah......sekali tengah main tertembak kat muka cikgu .....hahaha...apalagi tak pasai kena rotan .

Senapang Kayu


Bebudak laki memang suka main perang -perang ni,bebudak pompuan tak suka joint permainan ni takut kena tembak.Selalunya peluru dia kami ambil pokok bemban,sekarang mana nak cari pokok bemban ...aku dah tak nampak dah...mungkin dah pupus kot?

Zero Point


Permainan ni ialah permainan bebudak pompuan,tapi kadang -kadang aku pun tumpang gak .Aku saja nak kacau bebudak pompuan ....dah memang lumrah lelaki kan suka kacau pompuan.

Jengket- Jengket


Aku pun dah lupa nak main macammana benda ni.tapi rasanya permainan ni mungkin dah pupus dah kut sekarang ni.Sebenarnya banyak lagi permainan yang bebudak sekarang tak tahu .Korang cuba fikir bebudak sekarang apa yang mereka main waktu lapang..?Tak lain hanyalah PS,Bebudak sekarang  dah tak kreatif .






P/S : Indahnya bila kita kenang waktu kita kanak-kanak dulu.ada permainan aci sembunyi,polis sentri dan          banyak lagilah korang ingatlah sendiri.....

Kenangan Dulu-Dulu-Handphone

Jam menunjukkan pukul 3 pagi,namun mataku masih belum mengantuk lagi,fikiranku melayang jauh mengenangkan pada saat-saat permulaan aku memiliki sebuah handphone.Masih ingat lagi aku ketika aku mengikat perutku hanya kerna sebuah handphone...

Korang tentu masih ingat lagi macammana rupa handphone pada era 90an dulu kan?kalau kata nak baling kat anjing pun sure..mampuih anjing tu.memang besar gila ...

Aku masih ingat lagi dulu-dulu masa kami selalu lepak kat kedai Sukiyaki kat perumahan awam mergong(sekarang Taman Wira),kawan -kawan aku yang yang agak berada sikit la...nama dia Lie Said, Art Boroi dan sorang lagi entah aku lupa pulak sapa ...dia orang guna  handphone jnis ni la

  Handphone model lama,
  Masa tu belagak sakan la diaorang
  maklumlah orang lain masih tak mampu
  lagi nak pakai.







Tapi memang pantas masa berlalu maka keluarlah handphone yang aku mampu miliki,iaitu handphone jenis Motorola.Harga lebih kurang Rm400 saja.Masa tu aku guna line 018,sekarang ni tak tau la ..ada ke tidak line ni.korang ingat tak masa tu kita ,kalau ada handphone  pasti menayang kat aweks punya betul tak?masa tu boleh la kita belagak sikit tapi sekarang ni orang dah tak kisah dah...bebudak sekolah rendah pun dah pakai handphone canggih ....Samsung ..Iphone dan yang canggih manggih la.

Masa dulu-dulu aku selalu tertanya -tanya bolehkah nada dering handphone ni di buat mp3 ?rupa-rupanya sekarang apa pun tak boleh, macam-macam ada....siap ada FB lagi.

Nokia 3310 adalah handphone paling popular yang pernah dikeluarkan oleh Nokia sekitar tahun 1999…..Seingat aku handphone ni paling popular kat bebudak university.Harga ada la lebih kurang Rm800.
Aku masa tu dah kerja dah ..so dapat lah aku membelinya..syok gilaaa..masa tu.























Antara handphone yang pernah aku pakai.Tapi dalam bebanyak ni Ngage la yang sempoi sekali.Asyik layan game sampai kerja pun tak buat ...haduuii sampai selalu kena marah dengan BOSS.Tapi sekarang handphone aku taklah secanggih mana cuma...N78 saja...dah maleh nak layan.

 


Terdapat ralat dalam alat ini